O projektu: Dvostruki teret-učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi

Dvostruki teret_logo 01U periodu od aprila 2014. do septembra 2015. godine biće realizovan projekat pod nazivom „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi“ koji je inicirao Goethe Institut iz Zagreba (Hrvatska).

Spomen-područja, arhivi i muzeji te stručnjaci iz nauke, pedagozi, učitelji i mladi na licu mesta će istraživati konkretne istorijske priče te će uz podršku umetnika i kulturnih pedagoga ostvarivati umetničke projekte. Učesnici dolaze iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Prvi  korak u okviru projekta su seminar u Zagrebu i putovanje u Weimar/Buchenwald na kojima će se razmatrati i isprobavati participativne i refleksivne metode u prenošenju znanja o istoriji Holokausta i nacionalsocijalizma. U drugom će koraku u okviru školskih projekata i završne ljetne škole 2015. nastati izložbe i intervencije u javnom prostoru, pozorišne priredbe, performansi i video-radovi kojima će mladi kroz kreativan i kulturni obrazovni proces isprepletati znanje o prošlosti s vlastitom sadašnjošću i budućnošću.

Projekt „Dvostruki teret“ se realizuje uz podršku Evropske Unije, program „Evropa za građane“, Aktivnost 4: Aktivno evropsko sećanje.

Službeni partneri projekta su:  Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i fondacija „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar). U okviru projekta učestvuju sledeće škole: Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, Gimnazija „Obala“ iz Sarajeva, Gimnazija „Fran Galović“ iz Koprivnice, Gimnazija „Lovassy-László“ iz Veszpréma i Treća gimnazija iz Beograda.

 

This entry was posted in Dvostruki teret and tagged , . Bookmark the permalink.