Romi smešteni u sklonište puno mišomora

Zoran Glavonjić, RSE 30.05.2014

Grupi građana romske nacionalnosti, koji su izmešteni iz svojih poplavljenih kuća u neformalnim naseljima, nije pružena pomoć kao ostalima ugroženim nepogodom. Na to je upozorio zaštitnik građana Saša Janković, ali nadležni negiraju odgovornost. Grupa od trideset Roma, među kojima je dvadesetoro dece, boravila je u različitim prostorima javnih vlasti i organizacija, a nijedan od prostora u kojma su bili smešteni ne ispunjava higijenske uslove.

U prihvatnom centru u Dobanovcima nije im dozvoljen smeštaj iz otvoreno diskriminatornih razloga, kaže ombudsman Saša Janković.

„Dane i noći provodili su u prostoru bez toaleta, nisu imali gde da se kupaju, bili su bez lekarske i bilo kakve druge pomoći. Jednu noć su povedeni u Dobanovce ali tamo nisu hteli da ih prime. Na autoputu su satima čekali u autobusu. Na kraju su ih stavili u sklonište puno mišomora. Bez kupatila, tople vode i slivnika. U domu zdravlja nisu hteli da ih pregledaju kao ostale koji su iz Obrenovca jer oni nisu iz tog grada.“

Ombudsman je konstatovao da ovim građanima romske nacionalnosti, uključujući i decu, nisu pružene zdravstvena i socijalna zaštita, kao ni druge neophodne usluge i podrška koje su pružane drugim građanima u stanju posebne ranjivosti usled evakuacije iz poplavljenih domova. Time su prekršena njihova prava, posebno dece, na odgovarajući smeštaj, aštitu zdravlja, neodložnu pomoć u situaciji ugroženosti i na jednako postupanje i zaštitu prava. Takođe, kako je utvrdio zaštitnik građana, među organima uključenim u zbrinjavanje stanovništva posle poplave nema saglasnosti o minimumu funkcionalne organizacije.

Zaštitnik građana traži odgovornost

Za objašnjenje radi utvrđivanja odgovornosti Janković obratio se Beogradskom štabu za vanredne situacije, Crvenom krstu i Gradskom centru za socijalnu zaštitu, ali svi su međusobno porekli nadležnost.

„Gradonačelnik Siniša Mali rekao mi je da o tome gde će ko da bude odlučuje Crveni krst. A oni su rekli da to radi Gradski štab. Onda je Mali rekao da to radi Gradski centar za socijalnu zaštitu, da ljudi iz ove grupe nisu prošli trijažu. Ali se onda ispostavilo da jesu i da je Centar za socijalnu zaštitu upoznat sa svim tim ali da nije uradio to što treba. Tako da sam im svima rekao da se dogovore ko je nadležan i da te ljude prvo izmeste iz bolesne atmosfere. Da sklone ljude odatle i da ih zbrinu na primerenom mestu, jer jednostavno takav odnos prema njima ne sme se nastaviti.“

Ova grupa Roma trenutno je smeštena u skloništu u Novom Beogradu u kom ne postoje elementarni sanitarni i drugi potrebni uslovi. Javno preduzeće Skloništa Srbije saopštilo je da nije krivo za loše uslove u kojima se oni nalaze u Ulici Goce Delčeva jer su skloništa prvenstveno namenjena za boravak u ratnim situacijama, tako da nemaju komfor niti mogu da zadovolje higijenske uslove za duži boravak ljudi, a posebno dece i odojčadi.

Preporuke ombudsmana su da Centar za socijalni rad Beograda i Crveni krst bez odlaganja razjasne nadležnosti i preduzmu sve mere da ova grupa građana bude smeštena u uslovima koji nisu lošiji od uslova u kojima borave drugi građani evakuisani zbog poplava. Preporučeno je i da se oni evidentiraju kao i svi drugi građani, kao i da se prema njima postupa kao i prema drugima, uključujući pružanje zdravstvenih usluga, obrazovanje za decu, socijalnu zaštitu, ishranu, odevanje i svaki drugi vid pomoći koji se pruža žrtvama elementarne nepogode.

This entry was posted in Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.