Saopštenje za javnost Saveza jevrejskih opština Srbije povodom odluke o izboru nove komisije za Staro sajmište

(Ne)namerna greška?

Saznanje da je Privremena uprava Grada Beograda imenovala članove Komisije za Staro sajmište među kojima nije bilo ni jednog zvaničnog predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije, krovne organizacije ovdašnje jevrejske zajednice u velikoj meri nas je uznemirilo. Sve jevrejske opštine u Srbiji obratile su se SJOS izražavajući ogorčenje. Tim povodom SJOS se oglasio javnim saopštenjem, koje su mediji, uglavnom, preneli.

Saopštenje za javnost Saveza jevrejskih opština Srbije

Protekle sedmice u delu štampe objavljeno je da je Privremena uprava Grada Beograda imenovala Komisija za Staro sajmište. O njenom formiranju nismo bili ni obavešteni, a kamoli konsultovani. Prethodna uprava grada je takođe imenovala Komisiju za utvrđivanje programskih sadržaja i modela upravljanja memorijalom na Starom sajmištu u čijem je sastavu bio zvanični predstavnik Saveza jevrejskih opština Srbije. Informaciju o ukidanju, rasformiranju ili zameni te Komisije – nismo dobili. Budući da je Savez jevrejskih opština Srbije, imenovanjem nove Komisije u kojoj nema našeg zvaničnog predstavnika, prikraćeni za mogućnost da izloži svoje stavove i da se za njih zauzme, izlažemo ih javno i tražimo podršku javnosti za njih.

Naši jasni stavovi su bili:

  1. Ceo kompleks Starog sajmišta treba da bude proglašen od strane Skupštine Republike Srbije memorijalnim kompleksom od posebnog nacionalnog značaja, zakonom zaštićen od komercijalizacije i posvećen memorijalizaciji svih žrtava Drugog svetskog rata.
  2. Izgled kompleksa treba da zadrži autentičnost, a eventualne arhitektonske intervencije ne smeju da je naruše.
  3. O kompleksu, njegovoj građevinskoj sanaciji, arhitektonskom privođenju postojećih  kapaciteta nameni, hortikulturnom uređenju područja kao i čuvanju i održavanju treba da vodi računa posebno telo.
  4. U okviru jedinstvenog spomen područja treba da postoje odvojene celine – institucije, u odvojenim prostorima – memorijal genocida nad Srbima, memorijal Porajmos (genocid nad Romima), memorijal Holokausta, memorijal brutalnih mera odmazde nad pripadnicima pokreta otpora okupatoru, političkim neistomišljenicima i nevinim civilnim žrtvama.
  5. Upravljanje tim institucijama treba da bude povereno odgovarajućim, već postojećim, a ukoliko ne postoje, novoosnovovanim ustanovama.
  6. Memorijalizacija Holokausta treba da bude poverena Jevrejskom istorijskom muzeju i Savezu jevrejskih opština Srbije, čija je to obaveza, zadatak i pravo, i koji to čini od obnavljanja rada posle Drugog svetskog rata. Sredsva za aktivnosti memorijala Holokausta tj. izložbene postavke, arhivistčki i istoriografski rad i borbu protiv antisemitizma, predviđena su kao deo namene restituisane imovine, oduzete jevrejskoj zajednici kao posledica Holokausta, kada ona bude vraćena preživeloj i postojećoj jevrejskoj zajednici tj. Savezu jevrejskih opština Srbije u čijem je sastavu Jevrejski istorijski muzej.

Napominjemo da Holokaust, ipak, nije u potpunosti uspeo, da u Srbiji još postoji jevrejska zajednica, koja među svojim članovima ima i one čiji su najbliži srodnici ubijeni tokom Holokausta. Nju predstavlja Savez jevrejskih opština Srbije. Takođe, veliki broj stradalih tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, kao i na lokaciji Starog sajmišta čine Jevreji, kojh je u Srbiji ubijeno preko osamdeset odsto.

Jevreji Srbije imaju pravo da vode glavnu reč u sećanju na svoje žrtve i da ih zaštite od zaborava, prećutkivanja i eventualne zloupotrebe.

SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE Beograd, 7. 3. 2014.

Privremeno veće grada Beograda stavilo je van snage odluku o izboru nove Komisije za Staro sajmište.

Sekretar Privremenog veća Goran Vesić je saopštio da je ta odluka doneta, jer je stiglo više primedaba da nadležni gradski Sekretarijat prethodno nije konsultovao širu javnost.

Vesić je, povodom prethodnog reagovanja Saveza jevrejskih opština, naveo da je Privremeno veće, na sednici 28. februara “na predlog gradskog Sekretarijata za kulturu donelo odluku o prestanku mandata Komisije za Staro sajmište i izboru nove Komisije”. “Kako je, tokom proteklih dana, stiglo više primedbi da nadležni sekretarijat tim povodom nije konsultovao širu javnost, na predlog istog sekretarijata, Privremeni organ je na današnjoj sednici doneo odluku kojom su odluke u vezi sa Komisijom za Staro sajmište donete 28. februara stavljene van snage”, naveo je on.

(Tanjug)

 

This entry was posted in Članci, Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.