Zločini tokom i nakon Drugog svetskog rata: faktografija i interpretacija

Kulturni Centar REX, 05. 12. 2013. godine

U četvrtak 5. decembra, u Kulturnom centru Rex u okviru projekta “Govorni programi”, održana je debata pod naslovom Zločini tokom i nakon Drugog svetskog rata: FAKTOGRAFIJA I INTERPRETACIJA.

Povod za debatu su tri članka novinara Blica Vuka Cvijića, objavljenih 7, 8. i 9. oktobra 2013. gde je opisan slučaj Andrije Mirkovića, koji je 1945. godine streljan zbog, kako je to u presudi objavljenoj u užičkim Vestima 1945. godine obrazloženo, učešća u prekom sudu nakon pada Užičke republike. Drugi povod je izložba U IME NARODA – represija u Srbiji od 1944-1953 čije je otvaranje najavljeno za mart mesec 2014. godine.

Cilj debate je bio da prodiskutuje odnos izmedu dostupne istorijske faktografije i načina njene selekcije, reprezentacije i interpretacije u javnosti.

Na debati su govorili novinar Vuk Cvijić, istoričari dr Srđan Cvetković, dr Venceslav Glišić, mr Antun Miletić, samostalni istraživač Milan Radanović, pravnici Gojko Lazarev, dr Aleksandar Sekulović i drugi. Razgovorom je moderirao Nebojša Milikić.

Faktografija i interpretacija, debata u Kulturnom Centru REX, integralna verzija:

This entry was posted in Multimedija and tagged , , . Bookmark the permalink.