Ljetna škola u Novom Vinodolskom – završetak projekta Dvostruki teret

poseta jasenovcu01Od 27. lipnja do 1. srpnja 2015. godine u Novom se Vinodolskom održala ljetna škola kojom završava jednoipolgodišnji EU projekt Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi. Projekt je inicirao i sufinancirao Goethe-Institut iz Zagreba, a na ljetnoj školi su se po prvi puta okupili svi sudionici – 140 učenika, nastavnika i partnera iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Njemačke. U sklopu ljetne škole učenici su posjetili spomen-područje Jasenovac, prezentirali svoje školske projekte nastale na temu lokalne povijesti Drugog svjetskog rata i sudjelovali u moderiranoj radionici „Laboratorij misli – budućnost Europe“.

novi vinodolski01Cilj projekta je bio kroz izvannastavne aktivnosti potaknuti učenike da uz pomoć nastavnika i stručnjaka iz područja nacionalsocijalizma i holokausta, kulturnih djelatnika, fotografa, dizajnera, kustosa, umjetnika i arhivista istražuju lokalnu povijest te osmisle i oblikuju umjetničke projekte. U projektu su sudjelovale srednje škole iz Zaprešića, Koprivnice, Veszpréma, Sarajeva i Beograda. Svaka je škola radila u različitom mediju, a učenici su sudjelovali u svim fazama rada. Nastala su dva dokumentarna filma, kazališna predstava, muzejska izložba i privremeno bilježenje sjećanja u javnom prostoru. Učenici su kreativno i strasno prionuli razradi scenarija, snimanju i montaži, pisanju tekstualnog predloška kazališne predstave i glumi, oblikovanju i sadržajnoj pripremi privremene intervencije na glavnom trgu te istražuju, fotografiranju i postavi izložbe u historijskom muzeju što će na ljetnoj školi u Novom Vinodolskom predstaviti svojim vršnjacima.

novi vinodolski03

Nositelj projekta: Goethe-Institut Kroatien

Partneri projekta „Dvostruki teret“: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival tolerancije – Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar). Pridruženi partneri: FKVK Zaprešić, Muzej grada Koprivnice, BITEF teatar (Beograd), Muzej istorije Jugoslavije (Beograd)

novi vinodolski05

Škole: Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ (Zaprešić), Gimnazija „Obala“ (Sarajevo), Gimnazija „Fran Galović“ (Koprivnica), Gimnazija „Lovassy-László“ (Veszprém) i Treća gimnazija (Beograd)

Preuzmite saopštenje za javnost: Završen projekt Dvostruki teret.pdf

 

Više informacija:

http://www.goethe.de/dvostrukiteret
http://www.facebook.com/dvostrukiteret.doppeltelast

novi vinodolski06

 

This entry was posted in Dvostruki teret and tagged , , , . Bookmark the permalink.