Pažnje vredni događaji u narednom periodu

U nedelju 25. maja od 17 časova u prostorijama Zadruge Oktobar (Strahinjića Bana 33) biće održana diskusija i čitanje aktivističke poezije na temu “Između marginalizacije, politike identiteta i solidarnosti – ko su Romkinje?” Jelena Savić će čitati aktivističku poeziju na ovu temu, a sa Jelenom Jovanović će se voditi razgovor o načinima marginalizacije Romkinja u društvu, o proizvodnji maskulinog, nacionalističkog i elitističkog karaktera romskog identiteta u okviru “romskog pokreta”, o formiranju rodne, homogene i čvrste politike evropskog identiteta Romkinja u okviru istog, kao i o mogućem pozicioniranju ženskog romskog aktivizma. Jelena Savić i Jelena Jovanović su feministkinje, studentkinje i Romkinje trenutno na studijama na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti.

U četvrtak 29. maja u Novom Sadu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37) od 17 časova možete da prisustvujete tribini „GRAD: MESTO KLASNE BORBE” u organizaciji kolektiva Gerusija. Govoriće Jovana Vuković (Regionalni centar za manjine, Beograd), Iva Marčetić (Nepokoreni grad, Mladi antifašisti i antifašistkinje, Zagreb) i Dubravka Sekulić (Institut za istoriju i teoriju arhitekture, ETH, Cirih, Beograd), a moderator je Marko Miletić (Kontekst kolektiv, Beograd). Predavanja će se fokusirati na tri teme: pravo na stambeni prostor, neoliberalizacija grada u post-jugoslovenskom kontekstu i pitanje infrastrukturne marginalizacije Roma i drugih manjina putem stambenih politika.

Sutradan, u petak 30. maja u sali Instituta Servantes, Čika Ljubina 19, sa početkom u 19 časova biće promovisan zbornik “Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam” o (zlo)upotrebama istorije Španskog građanskog rata i Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije. U razgovoru će učestvovati Dolores Cabra Loredo, generalna sekretarka Udruženja Arhiv rata i izgnanstva-AGE, Josep Fernandez Trabal, direktor istorijskih zbirki Nacionalnog arhiva Katalonije, Olga Manojlović Pintar, naučna saradnica na Institutu za noviju istoriju Srbije, istoričar Milivoj Bešlin, kao i urednik zbornika Milo Petrović, predsednik udruženja Španski borci 1936-1939. Tekstovi u zborniku nastali su kao rezultat konferencije „Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam“ održane 12. i 13. oktobra 2012. Snimak konferencije možete da vidite u našoj sekciji Multimedija kao i na sajtu Rosa Luxemburg Stiftung. Zbornik možete preuzeti i klikom na sliku sa desne strane.

This entry was posted in Dešavanja and tagged , , , . Bookmark the permalink.